Metal Braketler
Metal teller ya da metal braketler , dişlerin düzleştirilmesi, dişlerin hizalanmasının düzeltilmesi ve yüz asimetrileri için denenmiş ve test edilmiş bir yöntemdir. Dişlerin dış / ön yüzeyine yapıştırılan metal braketlerden oluşurlar. Yanlış hizalanmış veya çarpık dişlerin ortodontik tedavisi için kullanılan ilk ortodontik apareylerdendir. Yine de seramik teller ve lingual teller gibi diğer tel örgü türlerinin yanı sıra ortodonti alanında da yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Metal teller nelerden yapılır?
Diş telleri uzun süre ağız boşluğunda kaldığından, yeterli mukavemete ve korozyona karşı mükemmel dirence sahip malzemelerden hazırlanır. Bu nedenle, geleneksel metal braketler yüksek kaliteli paslanmaz çelikten veya titanyum alaşımlarından yapılır.
Metalik braketler
Braketler dişlere takılan aletlerdir ve ağzınızı her açtığınızda veya gülümsemeye açtığınızda görünür hale gelen aletlerdir. Metal braketler paslanmaz çelik, altın, titanyum, nikelden yapılmıştır. Paslanmazın korozyonunu önlemek için krom, çatlak ve çukur korozyonunu önlemek için molibden eklenir.
Braketler görünür ışık yardımı ile polimerize edilen özel diş simanları yardımıyla dişlere tutturulur. Ortodontik braketler, bir ark telinin geçtiği yuvalar içerir. Metalik ark telleri bir kemer teli, braketler içindeki özel olarak tasarlanmış yuvalardan geçen metalik bir teldir. Metalik ark telleri, paslanmaz çelik, nikel titanyum veya β-titanyum alaşımlarından hazırlanır.
Şu anda Ni-Ti (% 55 nikel ve% 45 titanyum) alaşımları, süper esneklik ve bellek nedeniyle paslanmaz çelik alaşımlarından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik alaşımları% 18 krom ve% 8 nikel içerir.
Kemer tellerinin kalınlığı ve sertliği dişler üzerinde oluşan kuvveti belirler. Genellikle, esnek teller başlangıçta dişleri kademeli olarak hizalamak için kullanılır, ardından dişlerin önemli ortodontik hareketlerini sağlamak için sert teller (paslanmaz çelik gibi) kullanılır. Ortodontik bağlar yaygın olarak lastik bantlar olarak da bilinen bunlar, kemer tellerini braketlerdeki yerlerine tutmak için kullanılan basitçe lastiklerdir. Ligatürler çeşitli renklerde gelir ve hastalar her randevuda yenileriyle değiştirildiklerinde ligatürlerinin rengini seçebilirler.
Metal Braketler nasıl çalışır ?
Metal braketler, bonding ajanı yardımıyla doğrudan dişlere tutturulur. Birkaç yıl önce metal braketlerin kaynaklandığı metal bantlar kullanılmış ve bu bantlar her diş yüzeyine ayrı ayrı yapıştırılmıştır. Ancak bu, estetik açıdan hiç de hoş olmadığı için modası geçmiş. Archwire, braket yuvalarına yerleştirilen, bağ teli / elastik bağ bağları ile sabitlenmiş, farklı kesitlerde farklı boyutlarda ve şekillerde bulunan bir teldir. Temel olarak bu ark teli, dişlerin hareketi için gereken kuvveti sağlayan tüm tertibatın bileşenidir, bu nedenle aktif bileşenlerdir. Bağlar ve dişlere bağlanan braketler pasif bileşenlerdir.
Kemer teli, tüm braket yuvalarından geçerek ankraj ünitesini oluşturan azı dişlerine (arka dişler) kadar uzanır ve ankraj ünitesi üzerine yapıştırılan bukkal tüp ile azı dişlerine tutturulur. Ankraj ünitesi olarak adlandırılırlar çünkü çok ayaklı dişler ve kemer telini sıkıca tutarlar ve kendilerinde herhangi bir değişiklik veya küçük bir değişiklik olmaksızın ön dişleri çekerek hareket ederler. Kuvvet uygulandığında ark teli, braketler yardımıyla çekilir ve yerinde tutulur ve arkaya doğru sıkılarak bukkal tüpe sabitlenir. Sıkıştırılmış / etkinleştirilmiş ark teli hareket etmeye ve gevşemeye çalışır, bu da tüm dişler, ön dişler ve arka dişler üzerinde bir kuvvet oluşturur.
Ön dişler daha az yüzey alanına sahip olduğundan ve tek köklü dişler olduğundan, istenen konuma kolayca hareket ederler ve nispeten daha büyük yüzey alanına sahip olan ve çok ayaklı arka dişler, herhangi bir hareket veya hafif hareket olmadan kuvvetlere karşı koyan ankraj ünitesi olarak görev yapar. Ortodontik telin türü ve kalınlığı, dişler üzerinde üretilen kuvvet miktarını belirler. Bu kuvvet daha sonra dişleri uygun pozisyonlarında hareket ettirmek veya yeniden hizalamak için kullanılır.
Genellikle iki ila üç hafta arayla olan her randevuda, diş hekiminiz bağlarınızı değiştirecek ve ortodontik telleri dişlerinizi hareket ettirecek kadar sıkı olacak şekilde ayarlayacaktır.
Metal Braketler - Dr. Ahmet Vural
Çocuk diş telleri ile yetişkin diş telleri arasındaki farklar nelerdir?
Ortodontik tedavi, dişlerin sadece kemikte küçük değişikliklerle hareket etmesidir, oysa ortopedik tedavi daha çok kemiğe ve büyüme yönüne odaklanır. Çocuklar için ortodontik tedaviye genellikle çenelerin düzgün büyümesini kolaylaştıran ortopedik tedavi eşlik eder, bu da diş görünümü ve gülüşün yanı sıra yüz görünümünü ve özelliklerini büyük ölçüde iyileştirir. Ortopedik aletler sadece ergenlik büyüme evrelerine denk gelen büyümekte olan hastalar için kullanılabilir. Maksimum sonuçları elde etmek için prepubertal büyüme atakları başlamadan önce kullanılırlar.
Bazı büyük farklılıklar belirtilmedikçe, diş tellerinden genellikle birincil dişlenme sırasında kaçınılmaktadır. Tam kalıcı dişlenme sürdükten sonra tedavi yapıldığında erişkin ortodonti hakkında konuşuyoruz. Tedavi, çene büyümesinden çok diş sorunlarını çözmektir. Herhangi bir büyük çene problemi devam ederse, ancak ortognatik cerrahi eşliğinde ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Ortopedik aletler ergenlik çağını geçtikten sonra sonuç vermez.
Metal Braketler hangi renk olur ?
Metal braketler ve ark telleri yalnızca metalik gümüş renginde mevcuttur. Elastik bağlar, bir sanatçının paleti gibi birçok renkte mevcuttur. Kırmızı, mavi, yeşil, pembe, menekşe, mor, kestane rengi, gümüş, gri, sarı, turuncu, siyah, beyaz, şeffaf vb. Renklerde mevcuttur. Bu renklerin koyu mavi, açık mavi, koyu mavi, çivit mavisi gibi tonları bile mevcuttur. vb. Renk, hastanın tercihine ve cilt tonuna göre seçilebilir. Her randevu ile değiştirilebilirler. Genellikle çocuklar en sevdiklerini seçmek için daha heyecanlıdır.
Metal braketlere alışmak
Diş tellerinizi taktıktan sonra ilk birkaç gün yemek yemekte ve konuşmakta güçlük çekmeniz yaygındır. Bununla birlikte, ağzınız kısa süre içinde “ek” cihazlara alışacak ve bunlar ağız boşluğunuzun bir parçası haline gelecektir. Kusursuz bir ağız hijyeni sağladığınızdan ve tedaviniz sırasında yapışkan ve sert yiyeceklerden uzak durduğunuzdan emin olun.
Metal Braketlerin bakımı nasıl yapılır ?
Siz veya ailenizin bir üyesi, geleneksel metal diş tellerini yani metal braketleri kullanarak diş yanlış hizalamalarını düzeltirseniz, en iyi sonucu elde etmek için izlemeniz gereken bazı kısıtlamalar ve en iyi uygulamalar vardır. Doğru beslenmenin yanı sıra sağlıklı bir ağız hijyeni rutini geliştirmek de önemlidir. Dişlerinize uygun şekilde bakmadığınızda metal tellerinize zarar verebilir ve ortodontik tedavi planınızın bozulmasına yol açabilirsiniz. Metal diş tellerinizi doğru şekilde korumak için bazı ipuçları.
1. Uygun Diş Macunu, Diş İpi ve Ağız Durulamasını Seçin
Ortodontistiniz, çürüklere, diş eti hastalığına veya ağız kokusuna yol açabilecek bakterileri ortadan kaldıracak en iyi ağız çalkalama suyu, diş ipi ve diş macunu türleri hakkında bilgi verecektir. Bazı ağız sağlığı ürünleri markaları, metal diş tellerine zarar verebilecek aşındırıcı veya sert bileşenler içerir. Diş ipi seçerken, dişlerinizin arasına ve braketlerin telleri boyunca uyacak bir tip seçmelisiniz.
Taze bir nefes almak istiyorsanız, gargara kullanmak mükemmel bir fikirdir, ancak diş tellerinizin metal malzemelerin veya çıkarılabilir lastiklerinin rengini bozabilecek parlak kırmızı veya yeşil boyalara sahip olmayan bir marka seçmelisiniz. Metal diş tellerinizi mükemmel durumda tutmak için satın alınacak ürün türleri hakkında ortodontistinizin tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.
2. Yiyecek ve İçecek Artıklarını Gidermek için Dişlerinizi Fırçalayın
Metal teller takarken dişlerinizi fırçalamak farklıdır çünkü metal telleri kırmamak veya bir braketin yerinden oynamaması için dikkatli olmalısınız, aynı zamanda geride kalan tüm yiyecek parçacıklarını çıkarmaya devam etmelisiniz. Diş tellerinize zarar vermeyecek daha yumuşak kıllara sahip bir diş fırçanızın olması gerekir, ancak dişlerinizi fırçalarken hafif baskı uygulamak da önemlidir. Diş tellerinizi korumanın yanı sıra ışıltılı bir gülümsemeye sahip olmak için fırçalarken şu adımları izleyin:
Metal Braketlerin Bakımı
Yiyecek artıklarını çıkarmak için ağzınızı suyla çalkalayın.
Bu bölgede biriken yiyecekleri çıkarmak için diş fırçasını diş etleri boyunca eğin
Braketlerin üstünden yiyecekleri fırçalarken tekrar açılı hareketi kullanın
Yukarı doğru fırçalamak için diş fırçasını braketlerin altına doğru eğin
Bakterileri gidermek için ağzınızdaki her dişi önden ve arkadan fırçalayın
Gün boyunca, atıştırmalıklar veya yemek yerken dişlerinizde ve diş tellerinde biriken ek yiyecekleri çıkarmak için ağzınızı suyla çalkalamalısınız.
3. Günde En Az Bir Kez Diş İpi
Ortodontistinizin önerdiği belirli türde diş ipini satın aldıktan sonra günde en az bir kez kullanmalısınız. Diş telleri ile doğru şekilde diş ipi kullanmak diş çürüğü ve ağız kokusu gibi sorunları önleyebilir. Dişlerinizi doğru bir şekilde temizlemek için bu yöntemi kullanın:
Diş ipi veya diş ipi kullanın
Ağzınızdaki arka dişlere ulaşmak için uzun bir diş ipi kullanın
Diş ipi kullanırken aynanın önünde durun
Diş ipini dişlerinizin arasında veya tellerin altında kaydırmak için parmaklarınızı kullanın
İpin altındayken ipi çekmeyin
Enkazla kaplıysa yeni bir diş ipi bölümüne veya diş ipi ucuna geçin
Diş eti iltihabını önlemek için diş eti alanındaki yiyecek artıklarını temizlemeye odaklanın
Diş ipi kullandıktan sonra gevşek kalıntıları gidermek için ağzınızı iyice çalkalayın.
Dişlerinizin arasına veya diş tellerinize yapışan yiyecekleri çıkarmak için gün içinde yanınızda bir diş ipi bulundurmak mükemmel bir fikirdir.
4. Dişlerinizi ve Diş Tellerinizi Temizlemek için Oral İrrigatör Kullanın
Ağzınızdan ek plak ve yiyecek parçacıklarını çıkarmak için bir oral irrigatöre yatırım yapmalısınız. Bu, kullanmadan önce haznesini temiz suyla doldurabilmeniz için bir banyonun tezgahına oturan küçük bir cihazdır. Bir çubuk, su irrigatörünün tankındaki suyu, diş etlerinizden, dişlerinizden ve diş tellerinizden yiyecek, bakteri ve plağı çıkaracak orta bir basınçla yayacaktır. Bu cihaz, fırçalamaktan veya diş ipi kullanmaktan kaçınmak yerine ağız hijyeninizi artırmanın kolay bir yoludur. Ortodontistinizin talimatlarına bağlı olarak, ekstra temizlik için haftada sadece bir oral irrigatör kullanabilirsiniz.
Metal Braketlerin temizliğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar
5. Beslenme düzeninizi dikkatlice seçin
Metal braketlerinizi takarken dişleriniz, diş etleriniz ve alveol kemikleriniz yüksek düzeyde besin gerektirir. En iyi yiyecekleri yemek, hızla büyüyen çocuklar ve gençler için özellikle önemlidir. Ancak diş tellerinizdeki tel ve braketleri korumak için kaçınmanız gereken yiyecek ve içecekler vardır. Metal braketleriniz takıldıktan sonra, ortodontistiniz kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesini verecektir. Fındık – badem veya ceviz gibi sert kuruyemişler, kese tellerini kırabilir Yapışkan şekerler – karamel veya şeker çubukları gibi yapışkan şekerler sınırsızdır Patlamış mısır – sert taneler diş tellerinize zarar verebilir Lifli sebzeler – çiğ veya lifli sebzeler diş teli takarken kötü bir seçimdir Simit – simit çok sert ve çiğnenebilir Mısır cipsi – veya diğer gevrek atıştırmalıklar Bütün çiğ meyve – elma ve armut gibi meyvelerden kaçının Sert et – biftek veya domuz pirzolası gibi sert et Fıstık ezmesi – diğer yapışkan fındık ezmesiyle birlikte Diş tellerinizi taktıktan sonra diş etlerinizi, dilinizi veya damağınızı tahriş etmeyecek yumuşak yiyecekler yemelisiniz.
Birkaç gün sonra ağzınız metal tellere daha alışacak ve ortodontistinizin önerdiği diyete uyabilirsiniz. Metal Braketlerin Genel Bakımı Metal braketlerinizi ne kadar süre takarsanız takın, diş hekiminizin size verdiği tüm talimat ve tavsiyelere uyarsanız sonuçlar daha başarılı olacaktır. Bu, diyet kısıtlamalarını ve diş tellerinden kaynaklanan ağrı için onaylanmış tedavileri içerir. Bu süre zarfında, ilerlemenizin yolunda olduğundan emin olmak için önerilen programa göre kontroller için ortodontistinizi ziyaret etmeye devam etmelisiniz. Ayrıca, tedavi sırasında diş telleriniz kırılırsa, yaralanmayı önlemek için hemen diş hekiminize başvurun. Metal tellerin bakımı ile ilgili daha fazla sorunuz veya endişeniz varsa, bunları ve diğer ortodontik seçenekleri diş hekiminizle tartışmalısınız.
Metal Braketler hakkında merak edilen soru ve cevaplar
Metal braketler için yaş sınırlaması var mı?
Ağız boşluğunun sağlığı ve kemik kalitesi ortodontik tedavi için en önemli belirleyici faktördür. 40 yaşın üzerindeki yetişkin hastalar, eğer hastanın periodontal sağlığı izin veriyorsa, yeterli kemiğe ve genel sağlık durumuna sahipse çapraşıklık için tedavi edilebilir.
Dişleri düzeltmek ne kadar sürer?
Diş çapraşıklığını gidermeye yönelik tüm tedavi, durumdan duruma göre değişir, tedavi süreleri 12 ila 24 ay arasında değişir. Karmaşık vakalar daha fazla zaman gerektirir, çünkü her randevudan sonra kemiğin çok küçük bir kısmının çok küçük bir pozisyon değişikliği ile yeni pozisyona uyum sağlaması ve oluşması neredeyse 3-4 hafta sürer.
Metal teller sağlık sorunlarına neden olabilir mi?
Hayır, ağız sağlığı düzgün korunursa herhangi bir sağlık sorunu görülmez. Braketlerin yerleştirilmesi, bölgede ve çevresinde ve kemer telleri boyunca daha fazla plak oluşumuna yardımcı olur. Fırçalama sırasında mekanik temizliği de engeller. Çok düzgün fırçalama Dişler ve ark teli arasındaki alanı temizlemek için düzenli olarak interdental fırçaların kullanılmasıyla teknik zorunludur. Ağız çalkalama kullanımı ağızdaki bakteri yükünü önemli ölçüde azaltır ve böylece ağız sağlığına yardımcı olan plak oluşumundaki azalmayı destekler.
Metal braketler dişlerimi lekeler mi?
Daha önce renk bozulması için bildirilen vakalar vardı, ancak şu anda pasifleşen metaller, lekelenmeyi azaltmak ve kozmetik sonuçları iyileştirmek için paslanmaz çelik alaşımlarına ekleniyor.
Dişlerin yanlış temizlenmesi, plak birikiminden dolayı dişlerde leke bırakabilir. Çay ve kahve gibi içecekler içmek lekelenmeyi kolaylaştırır.
Metal tellerim varsa sigara içebilir miyim?
Dişlerin lekelenmesine yardımcı olduğu için sigara içmekten kaçınmak daha iyidir. Ayrıca tüm tedavi boyunca her zaman aktif onarım ve yeniden yapılanma altında olan periodontal sağlık için de iyi değildir.